Yüzme bilmeyenlerin büyük kısmı, suya karşı tam adapte olamamalarından kaynaklı sorunlar yaşanmaktadır. Yüzmeyi öğrenmek için suya adaptasyon, yüzme aktivitesinin gerçekleşmesi için en önemli durumdur. Yetişkin bir birey yüzme bilmiyorsa, doğru kuralları uyguladığı taktirde kısa sürede yüzme öğrenebilir. Günümüzde yüzme bilmeyenlerin sayısı çokta azımsanacak kadar değil. Fakat yüzme bilmeyenlerin neredeyse tamamının su ile ilişkisinin oldukça düşük seviyede olduğu ispatlanmıştır. Yüzme nasıl öğrenilir sorusuna yanıt arıyorsanız bu yazımızdan sonra cesaretiniz biraz daha artacak ve yüzmek için ilk adımı atmış olacaksınız.
Yüzme Nasıl Öğrenilir?
1. Adım: Suya Adaptasyon!
Yüzme bilmeyen yetişkin bir insanın ilk yapması gereken eylem, suya alıştırılmasıdır. Suya adaptasyon yüzmenin ana kuralıdır. Geçmişte suda boğulma ve benzeri gibi nedenlerden dolayı korkuları olan kişiler, suya adapte olmakta biraz daha zorluk çekebilir. Kimileri boy hizasına kadar suya girebilirken, bazıları sudan tamamen kendilerini geri çekerler. Suya adaptasyon yani alışma evresini ilk olarak tamamlamak gerekir. Yetişkin bir insanın suya alışması için suya girip suda yüzmese bile vakit geçirmesi gerekir. Suda kalmak, suda kalıp yüzmemek, yüzme dürtüsünü uyandıracak ve denemelerin başlangıcını oluşturacaktır. Eğer bu evreye geldiyseniz suya adaptasyonu tamamlamışsınız demektir. Suya adaptasyon için sudan korkmayın ve sık şekilde denize girin.
2. Adım: Nefes Kontrolü!
Suya adaptasyon sağladığınız ilk anlardan itibaren nefes kontrolünü öğrenmeniz gerekir. Yüzücüler nefesi hızlı şekilde ağızdan alıp burundan yavaş yavaş verirler. Bu, yüzücülere avantaj sağlar. Çünkü ağızdan daha hızlı nefes alınabilir ve burundan yavaş yavaş kademeli olarak nefes vermek mümkündür. Nefes kontrolü, boğulma düşüncesini kafanızdan atmanızda önemli rol oynamaktadır. Eğer nefes kontrolünü doğru yapmazsanız devamlı ağız ve burun deliklerinizden su girebilir. Bu da pek istenen bir durum değildir ve sizin sudan kaçmanıza sebep olur. Bu nedenle suda nefes kontrolüne önem verin.
3. Adım: Pekiştirme!
Suya alışma evresini birbiri ile bütünlemek için yüzmeyi öğrenmeden önce başınızı suya sokup denemeler yapabilirsiniz. Suya alışmanızı bir adım öteye götürerek suya adaptasyonunuzu pekiştirecek bir eylemdir.
4. Adım: Ayak Çırpma!
Nefes kontrolü ve suya adaptasyon başarıyla tamamlandıktan sonra yüzme eyleminin dördüncü adımına geliyoruz. Burada devreye girecek olan faktör, ayak çırpmadır. Yüzme bilmediğiniz için ayak çırpmayı doğru şekilde uygulamanız zor olabilir. Bu nedenle ayak çırpmayı bir simit veya kolluk ya da suda batmayan top yardımı ile denemeniz önerilir. Örneğin, kollarınızı öne doğru uzatın ve elinizde top olsun. Toptan destek alarak ayaklarınızı suda çırpın. Veya şişme simit varsa ona tutunarak yine ayaklarınızı çırparak ilerlemeye çalışın. Bu şekilde ayak çırpma antrenmanı yapabilirsiniz. Ayak çırpmada ayaklar bilekten itibaren gergin olmalıdır. Çok fazla kasmanıza gerek yoktur. Çok fazla kasıp, germeniz, kramp girmesine yol açar. Ayaklar birbirine yakın olacak şekilde çırpılmalıdır. Ayak çırpma, yüzme bilmeyenlerin en büyük hatalarındandır. Yüzmede ayak devamlı aktif şekilde çırpılmalıdır. Bu sayede su üzerinde durmamız sağlanır.
5. Adım: Kollar!
Kollarımız birer makine gibidir. Biri suyu karşıdan alıp geriye doğru alttan çekerken, diğeri aynı anda öne doğru havadan uzanmalıdır. Bu kombinasyonu gerçekleştirirken kollar omuz hizasında, parmaklar ise kapalı olmalıdır. Kulaç olarak bildiğimiz kollarla uyguladığımız bu kuvvet, suda ilerlememizi sağlar.
Yüzme Öğrenmenin Püf Noktaları
Tüm adımları doğru şekilde uyguladığınız taktirde yüzmemeniz için hiç bir sebep kalmamıştır. Doğru şekilde uygulamanız halinde rahatlıkla yüzebilirsiniz. Fakat tabi pratik olarak tecrübeli olmadığınız için her adımı doğru şekilde uygulamanız zaman alabilir. Burada önemli olan yılmamanız, üzerine giderek tekrar tekrar yüzmeyi denemenizdir. Yüzme hakkında kısa pratik bilgiler vermek gerekirse suda eller ve ayaklar devamlı aktif olmalıdır. Denemelerinizi boy hizasında veya boyunuzu aşmayacak yerlerde denemeniz tavsiye edilir. Suyun ağız veya burun hizasına geldiği zaman panik yapmamanız önemlidir. Bu durumda yapmanız gereken tek şey ayak ve kol hareketlerindeki aktiviteyi hızlandırmaktır. Ardından hemen suyun üzerinde kaldığınızı görebilirsiniz. Suyun kaldırma kuvveti sizi daima su üzerinde tutmaya yeter fakat panik halinde yanlış çırpınışlar sizin batmanıza neden olabilir. Bu nedenle yüzme konusundaki en azılı düşmanınız panik olmalıdır. Bir diğer detay ise asla vücudunuzu salmayın. Vücut hep gergin olmalıdır.
Yüzme Kaç Ayda Öğrenilir?
Kişinin çabası, suya olan önyargısı, yüzme tekniklerinin algılanabilmesi gibi detaylar yüzme öğrenme süresini doğrudan etkileyen faktörlerden bazılarıdır. Eğer bir yüzme eğitimi alıyorsanız aşama aşama ilerlemeniz muhtemeldir. Bu yüzden yüzmeyi öğrenmeniz 1 ayı bulabilir. Yüzmeyi pekiştirmek ve iyileştirmek ise tamamen kendi isteğinizle alakalıdır. Bu süre ayları da bulabilir, bir kaç gününüzü de alabilir. Eğer yüzmeyi öğrenmek istiyorsanız suda daha fazla vakit geçirin.
Suda Gözlerimi Açmalımıyım?
Yüzme konusunda çok iyi olmayanlar ya da yeni öğrenenlerin kafalarını karıştıran suallerden biri de su altında gözler açılmalı mı yoksa açılmamalı mı? Su altında gözlerinizi rahatlıkla açabilirsiniz. Hiç bir şey olmadığını görebilirsiniz. Bu bir çok kişide korku olmuştur fakat göz çevremizde su kaçacak herhangi bir boşluk yoktur. Göz anatomisine baktığınızda çok iyi bir şekilde izole olduğunu görebilirsiniz. Bu bilgiyle birlikte su altında gözlerinizi açmanız, yönünüzü görmeniz ve bulmanız adına da önemlidir. Bu nedenle su altında gözlerinizi mutlaka açmanız önerilir.