Korniş nasıl takılır? Yeni eve taşındığınızda ilk olarak yapılan işlemlerden biri perdeleri takmak için korniş montajı yapmaktır. Korniş takmak basit gibi görünse de tavana uygulanan bir işlem olduğu için zorlayıcı olabilmektedir. Fakat kornişin nasıl takılacağı hakkında bilgiyi doğru şekilde edinirseniz sadece 5 dakika içerisinde kornişi monte etmeniz mümkün. Eğer korniş takma hakkında bilginiz yoksa mantığınız sizi yarı yolda bırakabilir. Bir çok kişi, basit olduğunu düşünerek korniş takma girişiminde bulunur fakat uygulamayı tamamlayamadan sonlandırmak zorunda kalır.
Korniş Nasıl Takılır?
İlk olarak lazım olan araç ve gereçleri belirleyelim. Matkap, uygun matkap ucu, korniş, korniş dübeli, çekiç ve merdiven. Matkap, eğer duvar matkabı değilse tavana delik açmakta zorluk çekebilirsiniz. Bu nedenle matkabı güçlü şekilde uygulamalısınız.
1. Adım: İlk olarak merdiven yardımı ile kornişin monte edileceği yere çıkın ve kornişi montaj yapmak istediğiniz yere tutun. Korniş duvara monteliymiş gibi üzerinden matkap ile delik açın ve duvarda dübelin gireceği deliği açın. Yaklaşık 50 cm aralıklarla delik açabilirsiniz. Örneğin 2 Metrelik bir korniş için 4 delik yeterli olabilir. Fakat kullanacağınız perdeler ağırsa ekstra delik açmanızda herhangi bir mahsur yoktur.
2. Adım: Delikleri açtıktan sonra kornişi yere indirin ve deliklere korniş dübellerini takın. Tüm delikleri dübel ile doldurduktan sonra kornişi aynı hizaya getirerek tutun. Bu sırada bir diğer kişiden yardım alınabilir. Kornişi hizaladıktan sonra korniş dübelinin tamamlayıcısı plastik vidayı kornişin üzerinden geçirin. Yani dübel ile vidanın birleşmesini saplayın. Tüm delikler için uygulayın. Son olarak vidalara çekiç ile vurun ve tamamen oturmasını, güçlü şekilde tutmasını sağlayın.
Korniş takma işleminiz başarı ile gerçekleşmiş bulunmaktadır. Korniş montajı için önemli püf noktası, korniş dübelidir. Bir çok kişi korniş dübeli yerine sıradan dübel ve vidalar ile korniş takmaya çalışır. Fakat bu uygulama bir yerde mantık çıkmazına girebilir. Bu nedenle kornişleriniz için mutlaka korniş dübeli alarak montaj yapın.
Vidalama Yaparken Dikkat!
Korniş dübeli ve vidası ile montaj yaparken dikkat etmeniz önemli bir konu daha vardır. Eğer bu püf noktası dikkatten kaçarsa, taktıktan sonra pişmanlık yaşayıp tekrar sökmek zorunda kalabilirsiniz. Korniş vidası korniş üzerinde belirgin şekilde çıkık durmaktadır. Vidanın korniş üzerinde çıkıntı yaratması, bazı stor perde ve zebra perdelerin montajını engelleyebilir. Bu nedenle kullanacağınız perde türüne göre deliklerin yerini iyi ayarlamalı, mümkünse korniş vidasının çok fazla çıkıntılı olmaması için tam anlamıyla oturtmanız gerekir. Çekiç ile vidaların tam oturup oturmadığını mutlaka kontrol edin.