Cuma namazı nasıl kılınır? Cuma namazı kaç rekat? Cuma namazında hangi dualar okunur? Mübarek cuma namazı nasıl kılınır bilmeyenler en doğru şekilde cuma namazı nasıl kılınır, nelere dikkat edilmesi gerekir ve kaç rekattır gibi tüm sorulara bu sayfa sayesinde ulaşabilir. Cuma namazına dair tüm bilinmesi gerekenleri öğrendikten sonra cuma namazına gönül rahatlığı ile giderek ibadetinizi gerçekleştirebilirsiniz. Yazımızın sonunda cuma namazının önemine vurgu yapılmış, peygamber efendimizin cuma namazına dair düşüncelerine yer verilmiştir. Cuma namazı nasıl kılınır öğrendikten sonra cuma namazının önemi ile ilgili olan kısmı da okumanız ve bilgi sahibi olmanız tavsiye edilir.
Cuma Namazı Nasıl Kılınır?
Cuma namazı asla tek başına kılınmaz. Cemaat ile birlikte kılınmak suretiyle kabul görür. Öğle ezanı okunur ve ardından cuma namazının 4 rekatlık ilk sünneti ile birlikte kılınır. 4 Rekat ilk sünnet kılındıktan sonra cuma namazına geçilir. Cuma namazı farzı ise 2 rekattır ve 2 rekat olarak kılınır. Ardından ise son sünnet olarak 4 rekat daha kılınır. Fakat kılınması zorunlu değildir. Nitekim camilerimizde cuma namazı 6 rekat olarak kılınmaktadır. Cuma namazının önemli farklılığı ise kılınmadan önce hutbe okunmasıdır. Diyanet İşleri tarafından haftalık belirlenen hutbe, her camide aynı şekilde cemaate aktarılır. Cuma namazına gidecek bir müslüman ilk olarak cuma namazının 4 rekatlık ilk sünnetini, daha sonra da 2 rekat cemaat ile birlikte cuma namazı farzını kılar. Toplam 6 rekat namaz kılınmış olur.
CUMA NAMAZI KILINIŞI
CUMA NAMAZININ DÖRT REKAT İLK SÜNNETİ
1. REKAT
1- Niyet Edilir: “Niyet ettim Allah rızası için cuma namazının ilk sünnetini kılmaya” şeklinde gerçekleşmelidir.
2- Namaza başlama tekbiri (İftitah Tekbiri) alınır. Bunun için eller kulağa götürülür ve “Allahu Ekber” denir.
3- Subhaneke duası okunur.
4- Euzü-besmele çekilir ve ardından fatiha suresi okunur
5- Fatiha suresinden sonra Kur’an-ı Kerim’den bir sure okunur.
6- Daha sonra rükuya eğilinir ve 3 kez “Sübhane Rabbiye’l-Azim” denir ve tekrar ayağa kalkılır.
7- Rükuya eğilip doğrulduktan sonra ise bu sefer secdeye gidilir. Secdeye gidildiğinde ise 3 kez “Sübhane rabbiye’l-a’lâ” denir. Secdeden başımızı kaldırıp tekrar ikinci kez secdeye gidilir ve burada tekrar 3 kez “Sübhane rabbiye’l-a’lâ” denir. Daha sonra secdeden tamamen kalkıp namaza başladığımız gibi ayakta durma vaziyeti alınır.
2. REKAT
1- Ayakta kıyama durulur, besmele çekilir ve fatiha okunur.
2- Kur’an-ı Kerim’den bir sure okunur.
3- Rükuya gidilir ve 3 kez “Sübhane Rabbiye’l-Azim” denilerek tekrar başlangıç pozisyonu alınır.
4- Daha sonra secdeye gideriz. Secdeye başımızı koyduğumuzda 3 kez “Sübhane rabbiye’l-a’lâ” denir. Secdeden başımızı kaldırıp tekrar ikinci kez secdeye gidilir ve burada tekrar 3 kez “Sübhane rabbiye’l-a’lâ” denir.
5- Secdeden başımızı kaldırdıktan sonra Ettehiyyatü duası okunur.
3. REKAT
1- Tekrar kıyama durulur. (Başlangıç pozisyonu)
2- Besmele çekilir ve fatiha okunur.
3- Kur’an-ı Kerim’den bir sure okunur.
4- Rükuya gidilir. (İlk iki rekatta olduğu gibi aynısı uygulanır)
5- Ardından secdeye gidilir. (İlk iki rekatta olduğu gibi aynısı uygulanır)
6- Secdeden kalkılır ve başlangıç pozisyonuna gelinir.
4. REKAT
1- Kıyama durulur.
2- Besmele çekilir ve fatiha okunur.
3- Kur’an-ı Kerim’den bir sure okunur.
4- Rükuya gidilir. (İlk iki rekatta olduğu gibi aynısı uygulanır)
5- Ardından secdeye gidilir. (İlk iki rekatta olduğu gibi aynısı uygulanır)
6- Secdeye iki kez gidip geldikten sonra sırasıyla Ettahiyyatu, Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ duaları okunur.
7- Önce sağ omzunuza doğru yönelerek “Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” sonra sol omzunuza yönelerek “Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” denir.
CUMA NAMAZININ İKİ REKAT FARZI
1. REKAT
1- Kıyama durulur ve cuma namazı için niyet edilir. “Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının iki rekat farzını kılmaya, uydum hazır olan imama” şeklinde niyet edilir. Niyet edilirken “uydum imama” kelimeleri unutulmamalı mutlaka söylenmelidir.
2- Namaza başlama tekbiri alınır. “Allahu Ekber”
3- Sessiz şekilde sğbhaneke okunur.
4- Ardından imamın duaya başlaması beklenir. Siz bu sırada başka dua okumazsınız. Niyet ederken “Uydum imama” demenizle birlikte imam sizin yerinize de okumuş kabul edilir. İmam fatiha suresi ile birlikte Kur’an-ı Kerim’den bir sure okur.
5- Bir kez rükuya gidilir.
6- İki kez secdeye gidilir.
7- Ayağa kalkılır.
2. REKAT
1- Kıyama durulur ve herhangi bir dua okunmaz. İmamın duaya başlaması beklenir.
2- İmam duasını bitirdikten sonra rükuya gidilir.
3- İki kez secdeye gidilir.
4- Secdeden kalktıktan sonra sırasıyla Ettahiyyatu, Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ duaları okunur.
5- Dua okuduktan sonra herkesin duasını bitirmesi beklenir ve cemaat ile birlikte aynı anda önce sağ omzunuza doğru yönelerek “Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” sonra sol omzunuza yönelerek “Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” denir.
DİKKAT!
Cuma namazı bittikten sonra tesbih çekilmez. Tesbih duasına kalmak isteyenler cuma namazından sonra öğle namazını da kılmalıdırlar. Fakat cuma namazını kıldıktan sonra tesbih çekmeden ellerinizi açarak Allah’a dua ederek namazınızı sonlandırabilirsiniz.
Cuma Namazının Önemi!
Cuma namazı, islam aleminin toplu olaral ibadet ettiği gün olarak kabul edilir. Bu nedenle mübarek olarak bilinir. Cuma gününe dair Hz. Muhammed (s.a.v) önemli görüşler bildirdiği rivayet edilmiştir. Bu rivayetlere göre güneşin doğduğu en mübarek gün cuma günü denildiği söylenir. Hz. Peygamber efendimize göre ilk insan Hz. Adem’in doğuşu da cuma günüdür. Onun cennete girdiği gün de yine cuma günüdür. Hayatın başladığı gün gibi hayatın sona ereceği yani kıyametin kopacağı gün de cuma günü olacağı söylenmektedir. Cuma günü edilen duaların ve yapılan ibadetin önemi fazladır. İbadet için cuma günü haftanın günü olarak bilinir. Tıpkı Ramazan ayının yılın ibadet günü kabul edildiği gibi.
Sizler için Cuma namazı nasıl kılınır? kaç rekattır? Cuma namazında hangi dualar okunur sorularına yanıt verdik.