Vücudun belirli bölgelerinde aşırı yağ birikimine bağlı olarak karakterize edilen bir durum olarak ortaya çıkan lipödem genellikle bacak, kalça, diz ve ayak bileği gibi bölgelerde ortaya çıkar. Genel olarak hormonal değişiklikler ile ilişkilendirilen bu durumun kesin nedeni tam olarak anlaşılamamaktadır. Yağ dokusunun anormal bir biçimde birikmesi ile ortaya çıkan şişlik, ağrı, hassasiyet ve zaman içerisinde ortaya çıkan hareket kısıtlığı kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.
Lipödem nedir diye bakıldığında aslında bu rahatsızlığı açıklamak için öncelikle ortaya çıkaran semptomların ele alınması gerekir. Bu rahatsızlığın gelişiminde hormonların değişim faktörü ön plana çıksa da genetik faktörlerin de bu rahatsızlığın ortaya çıkmasında etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Lipödem Belirtileri
Kadınlarda erkeklere nazaran daha sık görülen lipödemin yaygın belirtileri;
- Vücudun alt kısmında ortaya çıkan simetrik şişlik
- Şişliğin meydana geldiği bölgelerde ağrı ve hassasiyet
- Cilt altındaki yağ dokusunun normalden daha yumuşak veya sıvı dolu gibi hissedilmesi
- Vücutta yağ birikimine bağlı olarak kilo artışında eğilim
- Semptomların ortaya çıktığı bölgelerde ciltte kızarıklıklar, lekelenmeler ve ödem
Genel olarak yaşın ilerlemesi ile hormonal değişimlere bağlı ortaya çıkan bu durumun doktor tarafından teşhisi ve uygun tedavi yöntemleri ile lipödem tedavisi geciktirilmeden yapılmalıdır. Lipödem belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Kimi hastalarda birden fazla belirti bir arada görülürken kimi hastalarda ise sadece bir belirti gözlemlenebilir. Formun Üstü
Lipödem Nedenleri ve Evreleri
Kesin nedenleri tam olarak bilinmeyen bu rahatsızlığın ortaya çıkmasında; genetik yatkınlık, hormonal değişiklikler, puberte ve hormonal etki, yağ dokusunun anormal büyümesi ve vasküler problemler etkili olmaktadır.
Hastanın durumuna göre belirlenecek olan lipödem evreleri dört başlık altında incelenmektedir. Hafif, orta, ağır ve ciddi evre olmak üzere dört evrede ele alınan bu hastalıkta evreler belirtilerin şiddetine ve yaygınlığına göre belirlenir.
Kişinin lipödem seviyesini belirlemek ve uygun tedavi planını oluşturmak için doktorlar bu evrelemeyi kullanabilirler. Her evre farklı semptomlar ve etkilerle ilişkilendirilebilir, bu yüzden tedavi planı genellikle bireyseldir ve semptomları hafifletmeyi amaçlar.
Lipödem Tedavisi Nasıl Yapılır?
Lipödem tedavisi hastanın yaşam kalitesini artırmayı ve semptomları hafifletmeyi amaçlamaktadır. Tedaviler; konservatif tedaviler (kompresyon giysileri, diyet ve egzersiz ), fizyoterapi ve lenf drenajı, cerrahi seçenekler (liposuction) ve skleroterapi şeklinde yürütülmektedir. Hastanın durumuna göre uzman tarafından bir tedavi yöntemi belirlenebilir.
Tedavilerde genel amaç; semptomları kontrol altına almak, ödem ve ağrıyı azaltmak, hareket kabiliyetini artırmaktır. Uzman sağlık personeli tarafından yapılacak olan profesyonel girişimler hastanın yaşam kalitesinin artırılmasını sağlayacaktır. Bu aşamada kişiye uygun ideal tedavinin tercih edilmesi son derece büyük önem taşımaktadır.
Tedavi yürütülürken ağrının ve şişliğin kontrol altına alınarak hasta konforunun sağlanması hekim için ilk yapılacak iştir. Uygulanacak olan tedavi planı bu yönde yürütülmelidir.