Boğaz Kuruluğu Neden Olur? Boğaz Kuruluğuna Ne iyi Gelir? Bir hastalık olarak görülmese de boğazda oluşan kuruluk kişiye zaman zaman rahatsızlık verebilmekte ve kişide çeşitli sorunlara yol açabilmektedir. Kişinin konuşma durumuna doğrudan etki edebilen boğaz kuruluğu halk arasında sıkça görülen bir rahatsızlıktır. Boğaz kuruluğu: bazı nedenler neticesinde tükürük bezlerinin az çalışmasıyla karşımıza çıkmaktadır. Tükürük bezlerinin başlıca görevi boğaz bölgesini nemlendirmedir ancak ağız, ağız bölgesi, diş ve diş bölgesinin temizliğinde ve sindirim olaylarında büyük rol oynar. Tükürük sıvısının insan için önemi bu denli oldukça fazladır.
Kişide boğazda batma hissiyle başlayan ardından etkisini arttıran boğaz kuruluğunun ana nedeni, tüketilen sıvı miktarının azlığı olarak bilinmektedir ancak üst solunum yolunda ortaya çıkan rahatsızlıklar sonucu da böyle bir durumla karşılaşılabilir. Genellikle sonbahar aylarında etkisini gösteren bu rahatsızlık, gribal hastalıkların ve soğuk algınlığının artış göstermesinden ötürü kaynaklanmaktadır. Soğuk iklimlerde yaşayan kişilerde boğazda kaşınma hissi, yanma hissi ve kuruluk hissi sıcak iklim kuşağında yaşayan insanlara göre çok daha fazla görülmektedir. Bunların dışında daha birçok neden sonucu ortaya çıkabilen bu rahatsızlığa; bir çeşit uyku sorunu olan uyku apnesi, mide asidinin dışarıya çıkması sonucu oluşan reflü, çeşitli alerjik rahatsızlıklar (kimyasal oluşumlar, polenler, ilaçlar, besinler), hava kirliliği (solunan ortamın hava kalitesi), uyku sırasında ağız açık bir şekilde uyuma… gibi nedenler örnek gösterilebilir.
Boğaz Kuruluğuna Ne İyi Gelir?
Boğaz kuruluğu rahatsızlığının tamamen ortadan kaldırılabilmesi için öncelikle ana neden belirlenmelidir. Ana neden belirlendikten hemen sonra, bu duruma sebep olan şey için sizlere vereceğimiz çözüm önerisini uygulamanız gerekmektedir.
Boğazda batma hissiyle başlayan ardından etkisini arttıran boğaz kuruluğunun ilk ve en belirgin nedeni sıvı miktarının az tüketilmesidir. Eğer günlük yaşamınızda yeterince sıvı tüketmiyorsanız fazla zaman kaybetmeden sıvı alımında artışa girmelisiniz. Özellikle de günlük en az 2 litrelik su tüketimine önem göstermelisiniz.
Bu problem sizde çok sık bir şekilde görülmüyorsa boğazınızı rahatlatacak sıvılara yönelerek bu probleme bir çözüm getirebilirsiniz. Yeşil çay tüketimi yaparak (ıhlamur, adaçayı…) boğazınızı rahatlatabilirsiniz.
Çeşitli alerjik rahatsızlıklar (kimyasal oluşumlar, polenler, ilaçlar, besinler) sonucu oluşan boğaz kuruluğunda çözüme gitmek için kesinlikle bir doktora başvurmak gerekmektedir. Alerjik problem saptanmalı ve alerjiye sebep olan nedenlerden uzak durulmalıdır.
Mide asidinin dışarıya çıkması sonucu oluşan reflü boğaz kuruluğuna sebep olabilmektedir. Bu probleme çözüm getirmek için öncelikle uyumaya yakın besin tüketimi yapılmamalıdır. Sonrasında ise bir doktora başvurmak gerekmektedir.
Uyku sırasında ağız açık bir şekilde uyuma da boğaz kuruluğuna sebep olabilmektedir. Bu problem; burun yapısında görülen yapısal bozukluk, aşırı kilo, burun tıkanıklığı ve solunum sistemi hastalıkları sonucu ortaya çıkabilir. Bazı sorunlar sonucu burun spreyi ve çeşitli ilaçlar bu durumu düzeltmeye yetse de çoğu durumda bir doktora başvurmak gerekmektedir.