Lavabo kokusu nasıl giderilir? Eğer evinizde ağır ve gitmeyen bir koku varsa şüphelenmeniz gereken ilk yer evdeki tesisat ile alakalı giderler olmalı. Kokunun yayıldığı giderler için gerekli uygulamaları yerine getirdiğiniz taktirde evinizdeki koku son bulacaktır. Özellikle yeni taşınılan evlerde bu tür sorunları aşmak için çözüm yolları sıkça aranmaktadır. Kimileri ise kokunun apartmandan kaynaklandığını düşünür ve çözüm yolu aramaz.
Mutfak Lavabosu Kokusu Nasıl Giderilir?
Evdeki ağır kokunun sebebinin mutfaktan gelen koku olma ihtimali oldukça kuvvetlidir. Çünkü mutfaktaki giderler yoğun bir koku vermektedir. Bu kokuyu oluşturan sebep ise bulaşıklardır. Bulaşık makinesi giderine doğru yalıtım uygulanmazsa koku asla son bulmaz. Çözüm ise basit şekilde giderilebilmektedir.
1-Bulaşık makinesi montajı yapılırken servis sağlayıcı kişiye giderin çevresini iyi şekilde yalıtmasını söylemelisiniz. Gider boşluğuna direkt bulaşık makinesi borusu atıp bırakıldığı taktirde aradan sızan boşluklardan koku geri tepecek ve mutfağa koku yayacaktır.
2-Eğer bulaşık makinesi montajı sırasında bu durum gözden kaçmışsa ya da zamanla koku artmaya başladıysa ve bulaşık makinesi giderinde herhangi bir yalıtım bulunmuyorsa nalburlarda veya yapı malzemesi satan marketlerde gider ile boru arasında yalıtım görevi gören plastik mufmatik ismi de verilen ufak aparatlar bulunmaktadır. Bu aparatı kendiniz monte ederek kokuyu dindirebilirsiniz. Kesin çözüm sunan bir uygulamadır.
3-Bir diğer önemli detay ise mutfak lavabosundaki spiral borunun nasıl bir yapıda durduğu. Lavabonun altındaki borunun “S” biçiminde durması gerekmektedir. Eğer boru düz şekilde uygulanmışsa, kokunun yukarı çıkmasına neden olacaktır. Spiral borunun “S” şekline getirilmesi ise bu duruma engel olur.
Tuvalet ve Banyo Kokusu Nasıl Giderilir?
Mutfakta olduğu gibi banyolarda da ilk olarak giderleri kontrol etmelisiniz. Çamaşır makinesi giderini kontrol ederek, mutfaktaki gibi yalıtım olup olmadığını kontrol edin. Eğer yalıtım uygulanmamışsa aynı yalıtımı bu gider için de uygulayın. Eğer sorun tuvalet gideri ile alakalı ise bunun birden fazla sebebi olabilir.
1-İlk olarak banyo/tuvalet olan yerde yeterli havalandırma olup olmadığı ve havalandırmanın yapılıp yapılmadığından emin olun.
2-Banyonun zemininde bulunan su giderinin kapağını çıkartıp orada belli bir seviyeye kadar su olup olmadığını kontrol edin. Bu bölgede biraz da olsa su bulunması gerekir. Bu su, olası kokuları önler. Fakat orada su yoksa kokunun sebeplerinden biri bu olabilir. Su ilave ediniz.
3-Klozet veya alafranga tuvaletin çevresindeki mermer ya da fayansları kontrol edin. Aralıklarda çatlama ya da açılma ve benzeri gibi aşınmalar olmuşsa, bu bölgelerde sızmalar olabilir. Derz olarak bilinen bu aralıklar koku yapabilir. İzolasyoncu veya tesisatçı çağırarak aşınan yerleri onarmasını isteyin.
4-Bir diğer önemli detay ise sifon. Sifonun iç temizliğinden emin olmalısınız. Zaman içerisinde sifon içerisinde artıklar birikebilir. Bu durum sifon içerisinde kötü koku hapseder. Sifonu çektiğiniz zaman ise lavaboya kötü koku bırakır ve tuvaleti temizlemek için çektiğiniz sifon, kokuyu gidermez.
5-Tıkanıklık da önemli sorunlardan bir diğeri. Giderden devamlı kanalizasyon kokusu alıyorsanız bir tıkanıklık olma ihtimali mevcut. Eğer bu yönde bir problem varsa yine tesisatçı çağırmanız gerekecektir. Tıkanıklığın apartmandan mı yoksa sizin bulunduğunuz katta mı olduğunu öncelikli ayırt etmek gerekir.
6-Kötü kokuları gidermek amacıyla geçici çözümler üretmeye çalışmayın. Bu konuda yapılan en büyük yanlışlar, tuvalet giderine çamaşır suyu ve benzeri koku giderici kimyasal maddeler dökülmesidir. Bu tür kimyasal maddeler pimaşa zarar vermekten başka bir görev görmez. Kokuyu dakikalık olarak dindirse de dakikalar sonra koku yine hissedilir.
Havalandırmayı Unutmayın!
Tüm bu uygulamalar ile birlikte evin her odasını rutin şekilde havalandırmanız tavsiye edilir. Evin içerisindeki havanın temizlenmesi ve ortamdaki kötü havanın giderilmesine, temizlik kadar sağlık açısından da önemlidir.